keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Skotti reippailee kiltti päällään



Skottiuroiden suosima kiltti lienee ilmava ja miellyttävä asu lämpimissä oloissa. Esimerkiksi kuvan skotti käveli reipasta vauhtia helteessä pitkin merenrantaa Maspalomasin hiekalla. Piti reipasta vauhtia yllä, helmat vain tuulessa iloisesti heilahtelivat. Vaikutti aivan freesiltä sivuuttaessaan minua, aivan heittämällä meni ohi ja häipyi horisonttiin.

Menessään reippaasti vihelteli, ymmärtääkseni tapaili vanhaa skottilaista kansansävelmää, yhtä näistä joita myös säkkipillillä soitetaan. Suomalaisen korvaan vähän omituiselta kuulostaa säkkipilli, vähän monotooninista on soitantonsa, suomalaisen korvaan sävytöntä. Toista on kanteleen raikas helinä ja haitarin tenhoava ilmaisuvoima. Miltähän mahtaisi kuulostaa Säkkijrven polkka säkkipillillä puhaleltuna?

No kesällähän kiltti puolustaa paikkaansa asuksi arkeen mutta miten talvella. Saattaa Skotlannin vuorilla ja nummilla puhaltaa kolkko viima, Pohjanmeren kylmien vesien yli saapunut hyinen tuuli. Laittaako skotti silloin kinttujensa suojaksi villa- tai raappahousut? Ehkä miehekkään kuosin mukaiset legginssit? Tästä minulla ei valitettavasti ole tietoa, jos asia Sinua jäi vaivaamaan niin yritä löytää vastauksia netistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, siis jos se oli positiivinen tai edes rakentava