keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Tonttu hangessa


Tämä on tonttu, fanerista sahattu ja käsin maalattu. Näitä seisoo Pohjanmaalla kotipihoilla joulun alla, on tällainen perinne. Iltojen pimeytä valaisemaan ja joulunomaista tunnelmaa luomaan laitetaan lyhtyyn kynttilä palamaan.

Tapanahan on peljätellä lapsia Joulun lähestyessä hokemalla että tontut nuo Joulupukin lähettämät agentit, tarkkailevat hyviä ja pahoja tekojonne ja kirjaavat havainnot vihkoonsa. Pukki sitten selailee tonttujen kertomukset ja suo lahjojansa kiltteyden ja ahkeruuden perusteella. Laiskimuksille ja riitapukareille ei tuo yhtään mitään tai sitten aivan pahimmille ojentaa risukimpun kehoittaen samalla tekemään parannuksen.

Kun tenava näkee tällaisen puutontun pihassa jököttävän niin vanhempien uskottelu kiltteyden positiivisesta vaikutuksesta lahjasaaliiseen pysyy kirkkaammin mielessä.

Sellainenkin sattumus kylällämme takavuosilta että iltahämärissä oli muudan juoppo ihminen tällaisen tontun illan hämärässä havainnut hangessa häntä tuijottamassa. Niin oli pelästynyt että kaivoi pontikkapullonsa taskusta ja heitti sen korkeassa kaaressa kauksi hankeen. Kuvitteli viinahuuruissaan tontun ikäänkuin pikku-ukoksi.  Niiltä jalkojensijalta teki raittiuslupauksen ja se on pitänyt, mies laulaa nyt bassoa kirkkokuorossa ja toimii arvostettuna jäsenenä heitteille jätettyjen kulkukoirien tukiyhdistyksessä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, siis jos se oli positiivinen tai edes rakentava